Fa terasz építése

Sokak számára már csak egy szép terasz hiányzik a házukhoz, amivel megkoronázhatják otthoni pihenésüket, és praktikusan elhelyezhetik kültéri bútoraikat és egyéb eszközeiket. Hogyan is álljunk neki és valósítsuk ezt meg könnyedén?

Mindenek előtt mérjük meg és jelöljük ki az építeni kívánt terasz helyét. Gondoljuk végig, hogy mire szeretnénk használni a teraszt, milyen bútorokat és egyéb tárgyakat szeretnénk elhelyezni rajta. Ez alapján tudjuk meghatározni a megfelelő alapot, hogy milyen távolságban szükségesek az alátámasztások a talajcsavarral és mennyinek kell lennie csavaronként a teherbírásnak.

Ha füves vagy földes terület fölé tesszük, akkor azt érdemes leteríteni geotextil szövettel, majd ezt betakarni kaviccsal, hogy megakadályozzuk a későbbiekben a fű és a gaz kinövését a terasz deszkái között. A terasz tartószerkezetét (fa-, vagy acélgerendák) talajcsavarok lehajtásával a talajhoz rögzítjük, ahol a letekert alátámasztó talajcsavarok távolsága ne haladja meg a 2 méter távolságot.

A talajcsavar sokkal jobb és gyorsabb megoldás, mint a hagyományos beton alap illetve beton pillérek készítése. Szükség esetén ez a későbbiekben kitekerhetőek és nyom nélkül megszüntethető.

Ha a lecsiszolt és felületkezelt fa rácsszerkezet a helyére került, arra könnyedén rögzíthetjük már a lekezelt faszerkezetet. A teherbírás érdekében érdemes 5x20 cm-es gerendákat választani, hogy megfelelő teherbírásúak legyenek. A vízelvezetés javítása céljából célszerű egy kis dőlésszöget adni a terasznak a háztól kifelé vagy fedődeszkák között hagyjunk 1-2 cm távolságot.

A kivitelezés megkezdése előtt javasolt szakember tanácsát kikérni, amelyben szívesen segít a Talajcsavarozó Kft. szakmai stábja, akik 2014 óta dolgoznak a magyar piacon, ELSŐKÉNT MAGYARORSZÁGON!

 

 

 

Betonmentes alap bármilyen talajon

gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan, sokoldalúan