A talajcsavarok és a stabil alapozás

Nincs alapozás betonozás nélkül gondolják sokan a mai napig, pedig van, a talajcsavar. De hogyan lehetséges, hogy a viszonylag vékony földcsavarok / talajcsavarok „elbírják” az épületet? Elmagyarázzuk hogyan működnek pontosan a talajcsavarok, és milyen tényezőktől függ ennek az alapozási megoldásnak a teherbírása és ezáltal a biztonsága.

kep2

Az elv

Ha egy pillanatra belegondol a mesés utazásokat hirdető képeken cölöpházak állnak a tengerben, ahogy a bokodi tónál is és néhány más esetben is facölöpökre épült otthonokat láthatunk (vannak országok, ahol rengeteg ilyen ház van, például Indiában, Kínában.)

Nem titok, a talajcsavarok a cölöpök egy fajtája, ezért az alapozás egyik legrégebbi formáján, az évezredek óta használt cölöpalapozáson alapulnak. A korábbi, fából készült változatokkal ellentétben a talajcsavarok horganyzott acélcsövek, melyekre felhegesztett menet van, és amelyek vízszintes és függőleges terhek felvételére szolgálnak a padlóban, és amelyeket egy talajcsavar behajtó segítségével hajtanak be. Az ilyen típusú alapozás használata megszabadít a földmunkától a betontól és valójában korlátlan szabadságot ad azzal, hogy oda építkezünk, ahova szeretnénk. A talajcsavarok pontosan ugyanúgy működnek, mint egy hagyományos csavar a fában: behajtáskor a csavar és a fa között egy reteszelő kapcsolat jön létre.  Ha egy talajcsavart kellő szorítóerővel a talajba hajtunk, az egymásba illeszkedés ugyanígy történik. 

 

A talaj dolgozik

Legfontosabb megtudni milyen talaj van alattunk, hiszen ettől függ mennyi és milyen csavarra lesz szükségünk. Utána érdemes teherbírási mérést végezni. 

 

Speciális kihívások

Vannak, amelyek már a munka megkezdése előtt látszanak: ha útban van – például – nagyobb kő darabok, azt odébb kell rakni. Ha fa, élő növény van a fúrási útvonalban: döntést igényel mit tegyünk. 

A talajcsavarok egyik gyakori felhasználási területe a meglévő épületek alátámasztása. Ehhez be kell jutni az építmény alá, hogy a csavarcölöpöket be lehessen építeni. Ha a telepítéshez kotrógépet használnak, ugyanazzal a berendezéssel a meglévő épület alá is lehet lyukat ásni, így időt és pénzt takaríthat meg. 

Ugyanilyen kihívás lehet a víz, ha vízben áll majd az épület, vagy egy része. 

 

Hogyan segítik a talajcsavarok a stabil alapozást a különböző talajtípusokon? 

A különböző talajtípusokhoz (homokos, löszös, sziklás, vizes vagy bármilyen) különböző méretű és kialakítású, speciális csavarok léteznek melyeket máshogy és máshogy rakunk le.  Az, hogy milyen mélyre kell lejuttatni a talajcsavarokat, a terheléstől és az uralkodó talajviszonyoktól függ. A megfelelő (amely lehet 60 centitől akár 3 méteresig, vagy akár ennél is hosszabb) talajcsavar kiválasztása a talajtípustól függ.

Ha köves / sziklás a talaj ott, ahol építkezni szeretne, akkor jó eséllyel munkatársaink lyukakat tudnak fúrni a sziklába, és azon áthaladva tekerik le a csavart. Ha fagyott a talaj (ami hazánkban nem ritka) nem okoz gondot, hiszen a fagyos talajba is belehajtható a csavar, nem fog eltörni, és a fagymentes mélységben pont ugyanúgy fog tartani. Ha túl laza a talaj az sem gond, ilyenkor a megfelelő mélységig lehajtva, vagy erre az esetre kifejlesztett speciális csavarral végezhető el a feladat a biztos és tartós alapozáshoz.

Ismerje meg a talajcsavarokat, és vegye fel velünk a kapcsolatot: https://talajcsavar.hu/kapcsolat

Betonmentes alap bármilyen talajon

gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan, sokoldalúan