HOGYAN BEFOLYÁSOLJA AZ IDŐJÁRÁS A TALAJCSAVAROK TELEPÍTÉSÉT ÉS STABILITÁSÁT?

A talajcsavarok egyre népszerűbb alapozási megoldások az építőiparban. Az időjárási viszonyok azonban hatással lehetnek a telepítési folyamatra. Ebben a cikkben körüljárjuk, hogyan befolyásolja az időjárás a talajcsavaros alapozást, és milyen elővigyázatossági intézkedésekre van szükség az időjárás függvényében.

IMG-62f99cc6db019fa6db9f0d5d1bdeba21-V-1

A KEDVEZŐTLEN IDŐJÁRÁS AKADÁLYAI

A hagyományos, betonos alapozásnál az időjárás jelentheti az egyik legnagyobb akadályt, ami miatt akár hónapokat is csúszhat a munka. A betonozást általában a nyári, esetleg a tavaszi vagy kora őszi időszakra kell időzíteni, mikor nincsen fagy és a csapadék sem veszélyeztet.

A legideálisabb hőmérséklet 15° felett kezdődik. Azonban a nyári hónapokban is igen kiszámíthatatlan az idő, és bármikor jöhet egy nagyobb vihar. Bizonyos esetekben télen is lehet alapozni, viszont ekkor plusz munkafolyamatok szükségesek a fagyvédelem érdekében, ami jelentősen növeli a költségeket.

A beton száradását nagyban befolyásolja a hőmérséklet és az időjárási viszonyok. A még meg nem kötött alapban nagy kárt tehet a heves csapadék, hiszen kimoshatja belőle a cementet, ami a szilárdságát adja.

A hideghez hasonlóan azonban a túlzott meleg sem tesz jót neki, különösen ha erős napsugárzás vagy szél is társul hozzá. A 25° feletti hőmérséklet ronthatja a beton minőségét: beöntés során túl hamar köt, utána pedig gyorsan kiszárad, ami miatt repedések keletkezhetnek benne.

 

ALAPOZÁS BÁRMIKOR, TALAJCSAVARRAL

Ha nem szeretnénk, hogy hónapokat csússzon a munka, vagy problémák lépjenek fel a száradás során, érdemes a talajcsavaros módszert választani. A talajcsavarok az év egészében telepíthetők: sem a csapadék, sem a fagy nem befolyásolja stabilitásukat.

Ugyanolyan megbízhatóak, mint a beton, viszont az idő töredéke alatt telepíthetők és azonnal terhelhetők. A téli alacsony hőmérsékletben az esetleges talajfagy befolyásolhatja a folyamatot - ilyen esetben előfúrásra van szükség a lehajtás előtt.

A tűzihorganyzott acélból készült alapozó elemek ellenállnak a korróziónak és minden időben stabil alapot nyújtanak. A legjobb megoldás kiválasztásához talajbírási próbát végzünk, szükség esetén pedig a talaj tömörítésével növeljük a stabilitást.

További kérdése merült fel? Forduljon hozzánk, és szakértő kollégáink mindenben segítenek!

Kapcsolat

Betonmentes alap bármilyen talajon

gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan, sokoldalúan