HOGYAN CSÖKKENTHETJÜK A KÖRNYEZETI HATÁST TALAJCSAVAROKKAL?

Az építőipar egyik nagy kihívása a környezeti hatások minimalizálása. Az építkezés során nagy mennyiségű talajt kell mozgatni, egy esetleges bontás után pedig a betonalap hulladékként marad meg a környezetben. Erre nyújtanak megoldást a talajcsavarok, melyek beton nélkül teszik lehetővé az alapozást. Bemutatjuk, hogyan segítenek az építkezés környezeti hatásainak csökkentésében.

HOGYAN MŰKÖDIK A TALAJCSAVAR?

A talajcsavaros módszer Magyarországon egy viszonylag új alapozási technológia, melynek során bizonyos távolságra elhelyezett acél tartószerkezeteket rögzítenek a talajba. Az általuk létrehozott erős rögzítési pontok lehetővé teszik a terhelés elosztását, ami csökkenti a földmunka szükségességét.

A talajcsavarok segítségével akár órákon belül megoldható az építmények alapozása, és mivel nincsen kötési idő, azonnal terhelhető. Sokoldalúságának köszönhetően nem csak könnyűszerkezetes épületekhez használható: megoldást nyújt a kerítések, teraszelemek, valamint más kerti építmények alátámasztására, rögzítésére.

A TALAJCSAVAR ELŐNYEI A KÖRNYEZETRE NÉZVE

Talajcsavar--Emeletes-fahaz-1

A talajcsavar több módon járul hozzá a környezet megóvásához. A beton alapozással szemben nincs szükség földmunkára, így a növények, fák gyökerei nem sérülnek, ezért az alapozás elvégzése után a fák megtarják stabilitásukat. A talajcsavar komolyabb szintkülöbségek áthidalását is lehetővé teszi. Ez nem csak a természeti károkat, de az építkezés költségeit is csökkenti.

Egyik legnagyobb előnye, hogy ideiglenes vagy akár végleges rögzítésre is alkalmas. Bontás vagy áthelyezés esetén a csavarok egyszerűen eltávolíthatók és újra felhasználhatók, a területen pedig nem marad hátra hulladék, és az ökoszisztéma is ép marad.

Ebből kifolyólag olyan helyeken is alkalmazható, ahol a betonos alapozás nem lehetséges vagy megengedett, mint például Natura 2000 területeken. Természeti létesítmények esetén a mocsaras, vizes közeg sem okoz gondot, továbbá olyan, nehezen megközelíthető helyeken is egyszerűen alkalmazható, ahova a nagy munkagépek nem tudnak eljutni.

 

Ön is szeretné kihasználni a környezetbarát megoldást? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és munkatársaink készséggel válaszolnak minden kérdésére!

Kapcsolat

Betonmentes alap bármilyen talajon

gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan, sokoldalúan