HOGYAN VÁLASSZA KI A MEGFELELŐ TALAJCSAVART?

A talajcsavarok kézenfekvő megoldást nyújtanak az épületek, kerítések, napkollektorok és más szerkezetek gyors rögzítésére. Habár igen sokoldalú és megbízható, választás előtt mindenképp figyelembe kell venni a talaj típusát, stabilitását, valamint az egyéb környezeti tényezőket, hogy valóban időtálló alapot nyújtson. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő talajcsavart.

Talajcsavar---Lakohaz-1

MILYEN JELLEMZŐKET VEGYEN FIGYELEMBE?

A talajcsavar egy acélból készült szerkezeti elem, tulajdonságai állandóak. A változó tényező a talaj.

A talajcsavar méretét és az építményhez szükséges mennyiségét a rá nehezedő teher súlya, az építmény mérete és a talaj teherbíró képessége határozza meg. Befolyásoló tényező lehet még a terület lejtése és az alátámasztási pontok mennyisége is.

Tehát a talajcsavar teherbírása első sorban a talaj tulajdonságaitól függ.

Számos különböző méretű és kialakítású talajcsavar közül választhatunk, melyek más-más teherbírással és többféle fej kialakítással rendelkeznek. A kiválasztáshoz elsődlegesen az építmény vagy szerkezet jellegét, méretét és tömegét kell figyelembe venni, ki kell választanai a talajcsavar és a szerkezet találkozásához leginkább alkalmas fej profilt, és meg kell vizsgálni a talaj teherbíró képességét.

Az építmény funkciójától és méretétől függően kell a talaj vizsgálatát végezni. Egy kerti tároló, pergola, terasz, kerítés, lugas, napvitorla, kerti játszó, hőszivattyú, kisebb tömegű szerkezetek esetében egy telefonos egyeztetés is elegendő, mer sok éves tapasztalatunkkal meg tudjuk ítélni, hogy melyik talajcsavar lesz alkalmas a rögzítéshez.

Amennyiben komolyabb építmény készül lakóház, kilátó, csarnok, biztonsági kikötési pontok, tanösvény, közterületen elhelyezkedő építmény, mindenképp mérnöki munka is szükséges.  Nem feltétlenül szükséges talajmechanikai vizsgálat elkészítése, de a tervezésben segítséget nyújt. A talajcsavarok terhelhetőségét próbaterheléssel tudjuk igazolni, erről mérnöki jegyzőkönyv készül, így munkánkra garanciát tudunk vállani.

FONTOS A TALAJ MINŐSÉGE IS

Talaj típusának felmérését sem szabad elhanyagolni, hiszen egy talajcsavar egészen más terhet bír egy vizes, mocsaras szerves közegben, mint egy agyagos, homokos talajban. A megfelelő talajcsavar kiválasztásához első lépésként a talaj típusát határozzuk meg. Ezt követi amennyiben szükséges egy próbaterhelés, amely során az építményhez kiválasztott típusokat teszteljük. A teherbírási próba eredménye mindkét irányban befolyásolhatja a szükséges talajcsavarok méretét és mennyiségét így a költségvetést is..

A projekt során figyelembe vesszük a terhelési követelményeket: ezek határozzák meg a szükséges talajcsavarok méretét és mennyiségét, ami a biztonságos és tartós rögzítéshez kell. Munkánk megbízhatóságáról több száz jegyzőkönyvezett és hitelesített mérésünk tanúskodik.

Nem utolsó sorban a talajcsavarok telepítése is fontos szerepet játszik az építészeti struktúra stabilitásában és élettartamában. A kisebb csavarok lehajtása kézi erővel is történhet, akár szakember segítsége nélkül. Komolyabb építmények, vagy kemény, kavicsos talaj esetén azonban mindig a terhelési követelményeknek megfelelően kell telepíteni a talajcsavarokat, így elengedhetetlen, hogy megbízható szakemberre bízzuk a munkát.

A Drevotta Talajcsavarnál biztosan megtalálja az igényeihez illő talajcsavart, melyhez tanácsadást és garanciát is nyújtuk. Forduljon hozzánk, és élvezze ön is az időtálló megoldást!

Kapcsolat

Betonmentes alap bármilyen talajon

gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan, sokoldalúan